צוואה: שמרו על המשפחה שלמה ומאוחדת
כעו”ד מומחה בדיני ירושות, הייתה לי הזכות לסנגר על מגוון רחב ומספר רב מאוד של לקוחות בתיקי צוואות מגוונים, תוך ייצוג חרוץ בנבכי ההליך המשפטי מכל נקודות מבט שניתן להעלות על הדעת.
לפני שאעמיק בהגדרה הפורמלית של צוואה, בנושא של צוואות, הסוגים השונים של צוואות, והסיבות מדוע עריכת צוואה הוא קריטי, הרשו לי לומר מנקודת מבט אישית;
“צוואה, נושאת בדממה את החלטותיו הסופיות של אדם, סוגרת את הפרק האחרון של חייו, היא מהווה נוכחות מוחשית, שורדת את יוצריה, שומרת על כוונותיהם, רצונותיהם, ומנציחה את רצונם.”
עו”ד לידן סילקו
סוגי צוואות
צוואה היא מסמך משפטי, המתאר את רצונותיו של אדם בנוגע לחלוקת נכסיו לאחר פטירתו. זהו כלי חיוני להבטחת חלוקת רכושו ורכושו של אדם בהתאם לרצונו. המצווה רשאי להוריש ליורש אחד, או למספר יורשים.
חוק הירושה ובתי המשפט בישראל מכירים ארבע סוגי (צורות) צוואות בלבד:
צוואה בכתב יד
כל אדם בגיר מעל 18 רשאי לערוך צוואה בכתב. דהיינו, ללא עדים וללא עו”ד, אבל אגע בהרחבה בהמשך, למה מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עו”ד שעוסק בדיני ירושות כדי למנוע טעויות בעת כתיבת הצוואה שעלולות להביא לתוצאות לא רצויות, וגם למנוע אפשרות לערער עליה מצידו של כל מי שיתנגד לצוואה.
צוואה בכתב יד תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו.” (חוק הירושה תשכ”ה 1965)
- על המצווה לכתוב את הצוואה כולה בכתב ידו, ובלי הוספות כתב יד של מישהו אחר.
- הצוואה בטלה אם היא מודפסת (כולל במחשב או במכונת כתיבה).
- הצוואה מציינת את התאריך שבו נכתבה, בכתב ידו של המצווה.
- המצווה יחתום על הצוואה בכתב ידו שלו.
צוואה בעדים
צוואה מסוג זה נעשית בפני שני עדים, ומומלץ מאוד שאחד מהם יהיה עו”ד שעוסק בדיני ירושות, כמו כן, צוואה בעדים תהיה בכתב, תצויין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו;
העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.” (חוק הירושה תשכ”ה 1965)
- העדים חייבים להיות מעל גיל 18 בזמן עריכת הצוואה.
- העדים לא הוכרזו כפסולי דין.
- העדים אינם היורשים במסגרת הצוואה, או נהנים מן הצוואה, אחרת היא בטלה.
צוואה בפני רשות
המצווה יכול לומר את דברי הצוואה שלו בעל פה בפני נציג הרשות, זה יכול להיות הרשם לענייני ירושה, נוטריון, או שופט, וכדומה.
במידה והמצווה אומר את דברי הצוואה בעל פה, הגורם הרשמי הנוכח, למשל נוטריון, רושם את הצוואה, וכמו כן יקריא אותה בפני המצווה.
תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל-פה בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי…” (חוק הירושה תשכ”ה 1965)
- כמו כן, המצווה יכול להגיש בעצמו את הצוואה בכתב לנציג הרשות.
- במידה והמצווה מוגשת בכתב, היא חייבת להיקרא, בפני המצווה, בשפה בה היא נכתבה. כמו כן, המצווה יכול לקרוא בעצמו את המצווה שהוא כתב.
- לאחר שעשה זאת, המצווה יצהיר בפני נציג הרשות שזו אכן צוואתו.
- בכך הנציג הרשמי, מאשר שהצוואה נרשמה ושהמצווה הצהיר שזו צוואתו.
- צוואה בעל-פה
צוואה בעל פה
במידה ואין למצווה אפשרות להכין צוואה, ומרגיש שאלו הם רגעיו האחרונים, הוא יכול לומר את צוואתו בעל פה בפני שני עדים, ובתנאי שהעדים מבינים את שפתו של המצווה.
שכיב מרע וכן מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות, רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים לשונו.” (חוק הירושה תשכ”ה 1965)
- העדים מחויבים, מהר ככל הניתן, לרשום את דבריו של המצווה בזיכרון דברים, בדיוק כפי ששמעו אותם מפיו של המצווה.
- העדים יחתמו על הנרשם, וזו תהווה כצוואתו של המצווה. לאחר מכן, עליהם להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה
צוואה: למה צריך אותה
אם רצון האדם להמשיך את המתווה הכלכלי בו הוא נוקט בחייו, והן חלילה, בפטירה, יש מקום לעשות צוואה, בהיעדר צוואה, נכנס חוק הירושה, וחוק זה יקבע כיצד הוא מוריש את עיזבונו.
צוואה היא מסמך משפטי חיוני המגדיר את העדפותיו הסופיות של אדם לחלוקת רכושו עם מותו. עריכת צוואה הוא קריטי, מהסיבות הבאות:
קחו לדוגמה, מה אומר החוק לגבי עסקאות בירושה עתידה. נניח ונתתם מתנה למישהו בעודכם בחיים (סעיף 8, חוק הירושה תשכ”ה 1965) “על מנת שתוקנה למקבל רק לאחר מותו של הנותן”, במקרה הזה המתנה אינה תקפה, “אלא אם נעשתה בצוואה לפי הוראות חוק זה.”
הקביעות של חוק הירושה הן כלליות, והן עלולות לייצר חוסר איזון, או במקרים לא מעטים חוסר צדק. צוואה מאפשרת לכם לשלוט באופן חלוקת רכושכם וכספיהם, ובכך להבטיח כי רצונותיכם מתממשים. ללא צוואה, חלוקת הנכסים עשויה להיות כפופה לחוקי ברירת המחדל של תחום השיפוט, אשר עשויים שלא לעלות בקנה אחד עם רצונכם.
- אתם קובעים איך אתם רוצים להוריש, מתי ולמי. צוואה צריכה להיות, פשוטו כמשמעו, צוואה חכמה, צוואה בלי טעויות, צוואה כשרה, ומנוהלת לפי הוראות הדין.
- כמו שצוואה נותנת ומגדירה את חלקו של כל יורש, היא יכולה להכיל גם מגבלות, כי הכל תלוי מה הוא רצונכם האמיתי בצוואה, והיא מהווה מעל לכל שמירה על הרכוש בתוך המשפחה.
- צוואה מסייעת למנוע סכסוכים עתידיים בין בני משפחה ויקיריהם.
- צוואה נותנת בהירות ומקטינה את אפשרות אי הוודאות בחלוקת הנכסים.
“אין דבר דבר שאי אפשר לפתור אותו דרך צוואה. החלטתם להשאיר צוואה, ואתם מעוניינים להסדיר את ההורשה בצורה שונה ונכונה, אז היא צריכה לעמוד במבחן המציאות וגם צריכה ליצור התאמות למציאות שאתם חפצים בה.”
עורך דין סילקו לידן
מומלץ מאוד לפנות לייעוץ של עורך דין ירושה. הוא יוודא עבורכם כי הצוואה היא צוואה חכמה מבחינה משפטית, שלמה ומבטאת כראוי את מטרותיכם של האדם. הליווי המשפטי שלנו מסייע מדי יום ליחידים וליקיריהם לעבור את התהליך המורכב בשקט נפשי.
צוואה הדדית – מהי בדיוק?
צוואה הדדית מתייחסת לסוג מסוים של צוואה המבוצעת לעיתים קרובות על ידי זוגות. צוואה הדדית היא הסכם בין שני אנשים, בדרך כלל זוג נשוי, שבו שניהם עורכים צוואות זהות או הדדיות, ומשאירים את נכסיהם זה לזה או ליורשים ספציפיים.
הצוואה תקבע איך האדם מחליט להנחיל את עיזבונו והופכת להדדית כאשר הוראות צוואה אחת מסתמכות על הוראות הצוואה השנייה.
יותר ויותר זוגות מחליטים לצוות את עיזבונם באמצעות צוואה הדדית ומגיעים להסכמות משותפות (למשל, בן הזוג שנותר בחיים יקבל אליו את העיזבון של האחר, ובמקרה שני בני הזוג הולכים לעולמם הם מצווים הוראות משותפות מה ייעשה בנכסם).
דרך צוואה הדדית עו”ד מומחה בדיני ירושה יוודא שאין בין שתי הצוואות סתירות. כלומר, עו”ד מוודא שהצוואות לא מנוגדות אחת לשנייה.
בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד.” (חוק הירושה תשכ”ה 1965)
על פי חוק הירושה, צוואות הדדיות מוכרות וניתנות לאכיפה, בתנאי שהן עומדות בדרישות החוק לצוואות, כגון היותן בכתב, חתומות על ידי המצווים, וכדומה.
עולות במסגרת ההוראות שאלות, כמו למשל, האם יש לבן הזוג שנותר בחיים רק זכות שימוש, או הוא יכול לעשות בירושה כרצונו? בהעדר הוראה מפורשת בצוואה, כל עוד אין מניעות, נופל כאן הסדר יורש אחר יורש.
עו”ד צוואות מנוסה – ימנע מצב בו הצוואה תהיה צוואה שותקת (למשל במקרה ואחד מבני הזוג הולך לעולמו והבן זוג השני משנה את הצוואה), כאשר בצוואה לא כתוב במפורש, מה רצונו של כל בן זוג, כי יש לזכור, בית המשפט מעוניין רק בדבר אחד והוא “רצון המצווה”, אבל השאלה, איזה רצון? רצונו של בן הזוג שהלך לעולמו, או בן הזוג ששינה את הצוואה? וכאן תפקידו של עו”ד שימנע מצבים כאלה מבעוד מועד.
צריך לזכור, העיקרון החשוב ביותר בצוואות הדדיות הוא אינטרס ההסתמכות, דהיינו כל אחד מבני הזוג מסתמך על הכוונה המשותפת של שני המדדים, שכן היא יצרה מחויבות מצד שני הצדדים לכבד את תנאי הצוואה כפי שהוסכם במהלך חייהם. אבל זה גרם למצב בו כל אחד יכל לבטל, או לשנות את הצוואה, ובכך נושא הסתמכות נפגע כאשר אחד מבני הזוג לא נמצא בין בחיים.
ועל כן חלות הוראות הדין לפי (חוק הירושה תשכ”ה 1965): לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
- בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;
- לאחר מות אחד מבני הזוג –
- כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;
- לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;
- הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה.”
איזו צוואה בטלה לפי חוק הירושה?
צוואה עלולה לייצר סכסוכים מיותרים, אם היא לא נעשית בצורה נכונה ובעזרת עו”ד מומחה בדיני ירושות. הצוואה צריכה לכלול מספר דברים, את תאריך כתיבת הצוואה, את הפרטים המלאים של המצווה כפי שרשום בתעודת הזהות, את השמות המלאים של היורשים ואת מספרי תעודות הזהות של כל יורש, פירוט מפורט מה כולל הרכוש של המוריש, פירוט מפורט מה מקבל כל יורש, וכמו כן חתימת המצווה.
על פי חוק הירושה תשכ”ה 1965:
- “הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות – אם אפשר לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה בצוואתו אילמלא הטעות, יתקן בית המשפט לפי זה את דברי הצוואה; אם אי-אפשר לעשות כן – בטלה הוראת הצוואה.”
- “נפלה בצוואה טעות סופר או טעות בתיאורו של אדם או של נכס, בתאריך, במספר, בחשבון או כיוצא באלה, ואפשר לקבוע בבירור את כוונתו האמיתית של המצווה, יתקן את הטעות הרשם לעניני ירושה, או בית המשפט כאשר הענין הועבר אליו לפי סעיף 67א.”
- צוואה סתומה וכו’, “הוראת צוואה שאין לראות מתוכה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שאין להבין משמעותה.”
- צוואה בלתי חוקית וכו’, “הוראת צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי.”
- צוואה לטובת עדים וכו’, “הוראת צוואה, פרט לצוואה בעל-פה, המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה, והוראת צוואה המזכה בן-זוגו של אחד מאלה”.
- “צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה”
- “התחייבות לעשות צוואה, לשנותה או לבטלה או שלא לעשות אחת מאלה – אינה תופסת.”
- “הוראת צוואה השוללת או מגבילה את זכות המצווה לשנות את הצוואה או לבטלה.”
- “הוראת צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית.”
צוואה: ככה תתנגדו אליה
במאמר התנגדות לצוואה נגעתי בנושא בהרחבה. זה המקום להזכיר, על מנת להתנגד לצוואה יש להכיר מכלול התנאים לעריכת צוואה כשרה ובכך ידע איש מקצוע מנוסה ( עו”ד מומחה בדיני ירושות ) למצוא פגם יסודי בצורתה, דרך עריכתה, הגדרתה ( סתומה / חלקית / לא חוקית ) ולהביא לביטול תוקפה או חלק מהוראותיה. הצלחה בהליך ביטול צוואה ( התנגדות לצוואה) מצריכה ניסיון עטור בשנים, ידע מקיף ורחב והכרת מכלול התנאים והוראות דין הירושה על כל סעיפיו וסייגיו בהתייחסות לכשרות צוואה.
משרדנו מייצג מתנגדים לקיום צוואה הן בעזרת מומחים רפואיים וגרפולוגים, והן בליטיגציה מקיפה ואיכותית בכל הערכאות והטריבונלים בישראל, כולל:
עריכת צוואה
חוק הירושה קובע כללים ספציפיים לעריכת צוואה אשר הקפדה עליהם ככתבם וכלשונם היא קריטית בהגשת בקשה לקיום המסמך ומילוי רצון המצווה. בהעדר צוואה או כאשר הצוואה לא נערכת כנדרש, הדבר עלול להצית סכסוכי ירושה. מדובר בסכסוכים בין בני משפחה שנגררים תדיר להוצאות גבוהות, עוגמת נפש ואף משפיעים על דורות רבים קדימה (עד כדי “בכייה לדורות”). במשרד עורכי דין לידן סילקו נסייע לכם בעריכת צוואה חוקית, כשרה ומדויקת. זאת, תוך מתן הסברים מפורטים על ההשלכות השונות הכרוכות במסמך, על כל סעיף וסעיף שבו.
ייצוג בבקשה לקיום צוואה
אנחנו מייצגים נהנים מצוואה בבקשה לקבלת צו קיום צוואה, כולל בהתמודדות במידת הצורך עם התנגדויות שונות בכל הערכאות והטריבונלים בישראל.
סכסוכי יורשים בירושה על פי דין
חוק הירושה הישראלי קובע מפתח לחלוקת ירושה בהעדר צוואה כשרה ותקפה. לעתים מתגלעות מחלוקות שונות בין היורשים, ובעיקר בסיטואציות שבהן המנוח הותיר אחריו בן זוג ידוע בציבור אשר יש טענות מצד היורשים האחרים לגבי עצם קיומה של מערכת היחסים שהתבססה על חיי משפחה ומשק בית משותף. מדובר כמובן רק בדוגמה אחת מני רבות לסכסוכים הנובעים מירושה על פי דין. משרדנו מייצג יורשים בסכסוכים מסוג זה הן מחוץ לכותלי בית המשפט והן בכל הערכאות והטריבונלים בישראל.
ניהול עיזבונות
אנו מציעים ניהול עיזבון במקרים המצריכים זאת כגון סכסוכי ירושה, עיזבונות מורכבים ועתירי נכסים, אי כשירות לניהול עיזבון, מורכבויות משפטיות יוצאות דופן ועוד. ניהול העיזבון נעשה תוך סטנדרטים בלתי מתפשרים של אמינות, מקצועיות וכמובן יושרה.
עריכת צוואה, התנגדות לצוואה, ביטול צו קיום צוואה/ ירושה.
אנחנו כאן להעניק לכם את המגיע לכם ע”פ דין – אחרת תאבדו הכל!
השאירו פרטים, והגיעו לפגישת ייעוץ ללא התחייבות!
שאלות של לקוחות
האם אני יכול/ה איכשהו להפקיד את הצוואה שלי?
כן, ומשרדנו ישמח לעזור בעניין זה.
לפי חוק הירושה תשכ”ה 1965:
21. (א) מי שעשה צוואה בכתב יד או בעדים רשאי להפקידה.
(ב) צוואה שהופקדה ונשמרה בפקדון לפי סעיף זה עד מותו של המצווה תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה לכל המאוחר ביום ההפקדה.
(ג) אין בסעיף זה כדי לגרוע מזכותו של המצווה לקבל בחזרה בכל עת צוואה שהפקיד.”
על פי חוק הירושה תשכ”ה 1965: ביטול מקצת הצוואה
“נקבע בצוואה דבר בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי כתנאי לזכיה או כחיוב לפי סעיף 45, בטל התנאי או החיוב, ואין בכך כדי לבטל את הזכיה שהיתה מותנית או שהחיוב היה מוטל עליה.
(ב) בטלים חלק, הוראה או תנאי של צוואה שלא כאמור בסעיף קטן (א), אין בכך כדי לבטל שאר חלקיה, הוראותיה או תנאיה אלא במידה שנראה לבית המשפט שהם קשורים קשר בל ינתק במה שבטל או שהמצווה לא היה רוצה בהם בלעדיו.
האם אפשר לבטל הצוואה או ביטול מקצת הצוואה?
על פי חוק הירושה תשכ”ה 1965: ביטול על ידי המצווה
“המצווה רשאי לבטל צוואתו, אם על ידי ביטול במפורש באחת הצורות לעשיית צוואה, ואם על ידי השמדת הצוואה; השמיד המצווה את הצוואה, חזקה עליו שהתכוון בכך לבטלה.
צוואה חדשה, אף אם אין בה ביטול מפורש של צוואה קודמת, רואים אותה כמבטלת את הקודמת במידה שהוראות הצוואה החדשה סותרות את הוראות הצוואה הקודמת, זולת אם אין בצוואה החדשה אלא הוספה על האמור בצוואה הקודמת.”
מה החוק אומר בדיוק על צוואה בפני רשות?
לפי חוק הירושה תשכ”ה 1965:
- 22. (א) צוואה בפני רשות תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי הצוואה בעל-פה בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לעניני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי, כמשמעותו בסעיף 155, או בהגשת דברי הצוואה בכתב, על ידי המצווה עצמו, לידי שופט או רשם של בית משפט, רשם לעניני ירושה או חבר בית דין דתי כאמור.
(ב) דברי הצוואה כפי שנרשמו על ידי השופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי או כפי שהוגשו לידו, ייקראו בפני המצווה, הוא יצהיר שזו צוואתו, והשופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי יאשר בחתימתו על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור.
(ג) נכתבה הצוואה בלשון שהמצווה אינו שומע, תיקרא בפניו בתרגום ללשון שהוא שומע, והמתרגם יאשר זאת על פני הצוואה.
(ד) במקום קריאת הצוואה או תרגומה בפני המצווה יכולה לבוא קריאתה או קריאת תרגומה על ידי המצווה עצמו.
(ה) צוואה שנעשתה בפני רשות מותר להפקידה אצל רשם לעניני ירושה.
(ו) צוואה בפני רשות תהיה ראיה לכאורה שהאדם הנקוב בה כמצווה עשה את הצוואה ושנעשתה ביום ובמקום הנקובים בה כיום העשיה ומקומה.
(ז) לענין סעיף זה דין נוטריון כדין שופט.