התנגדות לצוואה – אחרי אינספור לקוחות מרוצים, היום הגיע תורכם, מיד לאחר מאמר זה, צרו קשר ותנו לנו לשמור לכם על הנכסים!
“מאחורי כל צוואה עומד אדם ומאחורי כל אדם יש סיפור שעומד מאחורי הצוואה שלו”
עו”ד לידן סילקו
צוואה היא מסמך בעל תוקף משפטי מחייב, בו אדם מצווה; כיצד הוא רוצה לחלק ולהוריש את רכושו לאחר שהוא הולך לעולמו.
הדין הישראלי ובית המשפט, מתייחסים לצוואה וחופש הציווי, כאלמנט בסיסי שמאפשר לכל בנאדם להחליט, מה הוא ייעשה ברכושו לאחר מותו; כאשר תוקפה יהא כפוף לצורה, ומרכיבי היסוד הקבועים בדין לעשייתה.
חוק הירושה תשכ”ה-1965 קובע את כל הדרכים בהם ניתן לערוך צוואה, כך שיהיה לה תוקף, ובלבד שלא נפל בה פגם שלא ניתן לתקנו.
על כן, אם לצוואה יש תוקף, ואין עילה לביטולה, הנטייה של בית המשפט, היא לכבד את רצון המת ואת צוואתו, כפי שהם באים לידי ביטוי בצוואה.
במאמר זה, אעסוק בנושא התנגדות לצוואה לפי קביעת החוק, סוגי הצוואות השונות הקיימות על פי הדין הישראלי. כמו כן, אעמיק בפגמים הפוטנציאליים שיכולים להיווצר ביחס לצוואות, וכיצד החוק מתייחס לכל פגם בכל הקשור להתנגדות לצוואה. מתי אפשר להתנגד לצוואה, המסמכים הנדרשים, ואיך מתנגדים לצוואה? איזה צוואות ניתן לבטל ואיזה פחות?
התנגדות לצוואה: סוגי צוואות
לפי חוק הירושה, תשכ”ה-1965 חוק הירושה סעיף 18 קובע שיש ארבע סוגים של צוואת בלבד.
- צוואה בכתב יד
- צוואה בעדים
- צוואה בפני רשות
- צוואה בעל פה
מאחר וישנם סוגים שונים של צוואות, ולכל אחת יש את המאפיינים והדרישות הייחודיים שלה, ייתכנו פגמים בצוואה שישפיעו על הוצאתה לפועל, או על הפרשנות שלה, אשר יכולים להוביל בסופו של דבר, למחלוקות ואתגרים משפטיים.
עו”ד צוואות מחוייב להכיר את כלל סוגי הצוואות, מרכיבי היסוד הנזכרים לעיל, ובכך יעניק ללקוחותיו צוואה ברת תוקף שלא ניתן יהיה להתנגד לה או לבטלה לאחר עשייתה.
לכן, חיוני שיתלווה אליכם בתוך התהליך, עו”ד העוסק בדיני ירושה, יש לו הבנה מעמיקה של סוגי הצוואות השונות, והסוגיות האפשריות שיכולות להתעורר, כדי להבטיח שרצונותיו האחרונים של האדם מתבצעים כפי שהשאיר אחריו.
התנגדות לצוואה: מה קורה כאשר קיימת צוואה
- אם האדם לא הותיר אחריו צוואה, העיזבון מתחלק בין היורשים על פי דין לפי חוק הירושה.
- בהיעדר התנגדות לקיום צוואה, בית המשפט יכבד את הצוואה, ויחליט על חלוקת העיזבון בהתאם לפי מה שכתוב בה.
- כל צוואה מוגשת לרשם הירושות. לאחר הגשת בקשה לקיום צוואה, הרשם לענייני צוואה מפרסם הודעה בציבור.
- הוכחה הצוואה ככשירה, בית המשפט יקיים אותה, וידחה כל בקשה לפסול אותה.
- ההתנגדות לצוואה צריכה להיות מוגשת בתוך התקופה שקבע הרשם לענייני ירושה, וכל עוד לא ניתן צו בבקשה שהוגשה.
- אם מוגשת התנגדות לפי סעיף 67 לחוק הירושה, הצוואה מועברת לבית המשפט לבחינת ההתנגדות.
- אם תוכח ההתנגדות לקיום הצוואה, בית המשפט ידחה את הבקשה לקיום צוואה, ולא יהיה לה תוקף.
- אם עברו 14 יום מיום פרסום הצוואה, וכבר ניתן צו לקיום צוואה, לא ניתן להגיש התנגדות לקיום צוואה, אלא אפשר להגיש בקשה לביטול הצוואה.
התנגדות לצוואה
התנגדות לצוואה הינה הליך מורכב שתכליתו להביא לביטול צוואה. כעו”ד צוואות שמייצג לקוחות רבים בסוגיות מרובות, אני תמיד מזכיר ללקוחות שלי; לא כל מה שכתוב הוא מכיל, ולא כל מה שלא כתוב הוא חסר.
צוואות הן נושא רגיש וכואב, במיוחד בתוך תא המשפחה, על אחת כמה וכמה אם מדובר בהתנגדות לצוואה, או הנקראת גם התנגדות לצו קיום צוואה. בתי המשפט לענייני משפחה (וערכאות גבוהות יותר) עוסקים מדי שנה באין ספור תיקי התנגדויות לצוואות מטעמים שונים. חוק הירושה מונה דרישות פורמליות שצריכות להתקיים בצוואה כתנאי לתוקפה, כך שפגם כאמור יפגע בתוקפה של צוואה, למעט תיקונים שרשאי בית המשפט לבצע ובסטייה מהוראות החוק, ובלבד שלא נפל פגם במרכיב עיבוד בצוואה, שאז אין לבית המשפט שיקול דעת אם לקיימה בדיעבד. ההליכים הנוגעים בביטול של צוואה בטענה להתנגדות, הם הליכים המתנהלים בפני בית המשפט לענייני משפחה- שם צריך להביא ראיות, רפואיות, מסמכים.
(א).בסופו של יום יבקש בית המשפט לדעת מה הייתה הכוונה הצלולה והאמיתית של המנוח, ובהתאם לכך לתת את ההחלטה.
(ב).היכולת לבטל את הצוואה תלויה בחולשה של כתיבתה, אבל זה לא לגמרי לא המוצא האחרון.
(ג).אם הצוואה מכילה אלמנטים שמאפשרים את ביטולה, כך המנגנון לבטל אותה יהיה יותר קל ויותר נוח.
על מנת להתנגד לצוואה יש להכיר מכלול התנאים לעריכת צוואה כשרה ובכך ידע איש מקצוע מנוסה ( עו”ד צוואה ) למצוא פגם יסודי בצורתה, דרך עריכתה, הגדרתה ( סתומה / חלקית / לא חוקית ) ולהביא לביטול תוקפה או חלק מהוראותיה.
התנגדות למתן צו ירושה: מסמכים נדרשים כל אדם רשאי להגיש התנגדות למתן צו ירושה, אם מתקיימים שני התנאים הבאים:
(1).הוגשה בקשה למתן צו ירושה ופורסמה הודעה על כך בעיתונות וברשומות.
(2).טרם ניתן צו ירושה.
עו”ד מנסח מסמך בקשה להתנגדות למתן צו ירושה אשר יכיל את המידע הבא:
- שם ות.ז המתנגד.
- שם ותעודת זהות המנוח.
- שמות ופרטי תעודת זהות של כל המעורבים בדבר (כל היורשים המופיעים בצו הירושה).
- ההתנגדות עצמה ומסמכים התומכים בה (במידת הצורך).
- עם הגשת ההתנגדות, יש להגיש תצהיר התומך בעובדות המפורטות בהתנגדות ,אשר נערך ואומת על ידי עו”ד.
- יש צורך כמובן להגיש אישור או קבלה על תשלום אגרה.
- כל התנגדות למתן צו הצוואה מחייב ייפוי כוח, אם המתנגד מיוצג על ידי עו”ד.
- ההתנגדות למתן צו ירושה עוברת לבדיקת עוזר הרשם לענייני ירושה או לבא כוחו של היועץ המשפטי לממשלה.
- לאחר השלמת הטיפול ניתנת החלטת הרשם לענייני ירושה. אם מדובר בהתנגדות על-פי דין, מועברת הבקשה למתן צו ירושה וההתנגדות לבקשה להכרעת בית המשפט לענייני משפחה.
- אם נדרשה השלמת מסמכים יש להשלים את המסמכים באמצעות הרשם לענייני ירושה.
- לאחר הגשת ההתנגדות ובדיקתה, הרשם לענייני ירושה יעביר את הבקשה למתן צו ירושה ואת ההתנגדות לבית-המשפט לענייני משפחה כדי שיכריע בעניין.
התנגדות לצוואה: עורך דין להתנגדות לצוואה
האם הכל אבוד? ולמה כדאי לי לשכור את שירותיו של עו”ד מנוסה בנושא התנגדות לצוואה?
- כל עוד לא ניתן צו קיום צוואה, לא ניתן להשתמש בעיזבון.
- גם אם הצוואה נראית לגיטימית, זה לא אומר שהיא קבילה.
- אם הצוואה תקינה שמשקפת את רצונו האמיתי והחופשי של המצווה, הנטל לפסילת קיום הצוואה חל על המתנגד. אבל, צוואה שנפל בה פגם צורני וחזקת האמיתות איננה קיימת, הנטל עובר על שכמו של מבקש קיום הצוואה, דהיינו הנטל עובר מצד לצד, וחובת ההוכחה עליו. לכן, מומלץ להיעזר בשירותיו של עו”ד צוואות שיודע לנהל תיקים מסוג אלה.
- כל תיקי הירושה, הם עניינים משפטיים מובהקים, ונושאים שניתן לערער עליהם, דהיינו עו”ד ששולט בנושא תיקי עזבונות, מבין שהפסיקה והחקיקה מסייעות במקרה זה, והוא ייצג אתכם ויוביל את התיק בצורה הנאותה ביותר.
- עו”ד צוואות מנוסה, מבין שבית המשפט יבדוק אם נפל פגם ביישום של הנורמה המשפטית על התשתית העובדתית שהונחה לפניו, ואם הפגם הזה עונה כפגם צורני, או לא, ויודע מה העילה לערעור.
- עו”ד צוואות יודע כי כל הפגמים המהותיים כולן הן פגמים עובדתיים. בית המשפט לא מעוניין לראות אם הייתה השפעה (כי כאלה ישנן וכל הזמן). בית המשפט מעוניין לדעת, האם הייתה השפעה בלתי הוגנת, בית המשפט מעוניין באי ההגינות של ההשפעה, ולא דבר אחר.
- עו”ד צוואות שטיפל באינספור תיקים, יודע שהשפעה הן קביעות עובדה, איזו השפעה הייתה?- מה בדיוק נעשה בעת כתיבת הצוואה? אלה עובדות מובהקות שבית המשפט לא מתערב בהן. עו”ד טוב יודע להביא את העובדות שמתייחסות לביטוי אי ההגינות. האם העובדות מספיקות די לפסיקה שהייתה מעורבות? וכדומה.
- עו”ד צוואות מקצועי, מבין מה הן ארבעת המבחנים שמשפיעים על פסקי הדין בנושא זה. (מבחן התלות והעצמאות, מבחן תלות וסיוע, קשרי המצווה עם אחרים ומבחן נסיבות עריכת הצוואה). גם אם הייתה מעורבות, אבל היא לא מעורבות עולה עד כדי פסילה לפי סעיף 35 עדיין, היא יכולה להצטרף ליתר המבחנים של ההשפעה הבלתי הוגנת, ולהביא לפסילתה של הצוואה, לא מכוח סעיף 35 אלא מכוח השפעה בלתי הוגנת, ולכן עו”ד מנוסה מגיש ערעור דו סטרי, הן בטענה של מעורבות והן על טענה של השפעה בלתי הוגנת.
- עו”ד מומחה בנושא של התנגדויות לצוואות, יודע להבחין בין קביעות העובדה, לבין הקביעות המשפטיות, בין התשתית העובדתית (המבוססות על מסמכים) לבין יישום הנורמה.
לכן, אף כי התנגדות לצוואה הוא נושא מורכב, עו”ד טוב עושה עבודת מחקר, מה לא כשיר בצוואה. אנחנו יושבים עם הלקוחות, מבינים בדיוק על מה מתנגדים, מה העילות שניתן להגיע איתם לבית משפט, מה העובדות והנסיבות המהותיות שמהוות בסיס להתנגדות. מצידכם, אתם חייבים לשתף אותנו בכל הפרטים, אפילו הקטנים ביותר.
על מנת להביא לביטול תוקפה של צוואה יש להכיר את כשרות העדים, מעורבותם בעריכתה, זוכי הצוואה והגדרתם כגון : יורש על תנאי דוחה, יורש על תנאי מפסיק, יורש בחיוב, וכיוצא בזה.
הצלחה בהליך ביטול צוואה ( התנגדות לצוואה) מצריכה נסיון עטור בשנים, ידע מקיף ורחב והכרת מכלול התנאים והוראות דין הירושה על כל סעיפיו וסייגיו בהתייחסות לכשרות צוואה.
כחלק משירותינו יעניק משרידנו טיפול אישי חד ומקצועי שהניב פרי, והפקיע צוואות הנראות כשרות לעין, ובכך העניק ללקוחותינו את המגיע להם ע”פ דין.
התנגדות לצוואה: עילות
איתור פגמים בצוואה: עילות להתנגדות לצוואה
על מנת להבין איזה פגמים יכולים להתגלות בצוואה, צריך להבין את הקריטריונים הקבועים בחוק הירושה, תשכ”ה-1965 מסעיף 18 עד 25 , ולפיהם נקבע אם הצוואה כשרה כדין אם לאו.
אחלק את זה לשלושה סוגים ראשיים:
- קריטריונים צורניים בצוואה
- קריטריונים בצוואה עצמה
- קריטריונים במצווה עצמו
- פגמים צורניים בצוואות
סעיף 20: צוואה בעדים
תהיה בכתב, תצויין בתאריך ותיחתם ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו; העדים יאשרו באותו מעמד בחתימת ידם על פני הצוואה שהמצווה הצהיר וחתם כאמור.”
סעיף 25: קיום צוואה על אף פגם או חסר בצורתה.
(א) התקיימו מרכיבי היסוד בצוואה, ולא היה לבית המשפט ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לקיימה אם אף נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך מן ההליכים המפורטים בסעיפים 19, 20, 22 או 23 או בכשרות העדים, או בהעדר פרט מן הפרטים או הליך מן ההליכים כאמור.
(ב) בסעיף זה “מרכיבי היסוד בצוואה” הם:
(1) בצוואה בכתב יד כאמור בסעיף 19 הצוואה כולה כתובה בכתב ידו של המצווה;
(2) בצוואה בעדים כאמור בסעיף 20 – הצוואה בכתב והמצווה הביאה בפני שני עדים;
(3) בצוואה בפני רשות כאמור בסעיף 22 – הצוואה נאמרה בפני רשות או הוגשה לרשות, על ידי המצווה עצמו;
(4) בצוואה בעל פה כאמור בסעיף 23 – הצוואה נאמרה על ידי המצווה עצמו בפני שני עדים השומעים את לשונו בעת שהיה שכיב מרע או בעת שראה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות.”
סעיף 26: פגמים במצווה עצמה – כשרות לצוות
צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה.”פגמים ברצונו של המצווה”
סעיף 30 לחוק הירושה קובע
(א) הוראת צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית – בטלה.
(ב) הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות – אם אפשר לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה בצוואתו אלמלא הטעות, יתקן בית המשפט לפי זה את דברי הצוואה; אם אי-אפשר לעשות כן – בטלה הוראת הצוואה.”
כפי שראינו, בחוק הירושה יש רשימה של עילות המהוות בסיס לטיעון להתנגדות לצוואה, כל מי שמבקש להתנגד לצוואה, צריך להציב בפני בית המשפט את הטעמים לכך, בין היתר:
מגלה אדם נישול בתוך הצוואה, או חושד שצוואה לא כשרה, או הוא רגיש שהצוואה מקפחת אותו, הצוואה זויפה? נערכה שלא כדין או תחת השפעה אסורה? הוא רשאי להגיש התנגדות לצוואה.
❌כשרות לצוואה, כלומר האם המצווה היה מבחינה הכרתית מספיק עצמאי שכלית כדי להבין מה הוא בדיוק מצווה, והייתה לו העצמאות השכלית להבין את טבעה של הצוואה שהוא משאיר. כלומר, צריך להוכיח שבזמן כתיבת וחתימת המצווה, המצווה לא היה כשיר ואפילו לא הבין על מה הוא חותם- כולל מסמכים רפואיים.
❌השפעה בלתי הוגנת, האם מי שיורש השפיע באופן לא הוגן על החלטת המנוח, או האם הייתה מעורבות יתר, כגון השתתפות בכתיבת הצוואה, שידול עו”ד מטעמו של היורש, מה היה המצב של המצווה באותו תהליך, האם הוא היה עצמאי, היו לו קשיים, כלומר לטעון שהצוואה לא משקפת את הרצון האמיתי של המנוח.
❌ניצול התלות, האם החולשה ואי יכולתו של המצווה לצורך עריכת צוואה נוטה לטובת מי שיורש.
❌צוואה לטובת עדים, שנעשית במשותף עם העדים, האם היורש לקח חלק פעיל בעריכת הצוואה. לפי חוק אסור לכל יורש להיות מעורב בעריכת הצוואה. אם הוכח כי היורש ליווה את המצווה אישית אל מי מטעמו כעו”ד, או ישב עם המוריש וניסח את הצוואה, זו עילה לביטול.
❌ צוואה סתומה, לא ניתן להבין מה ההוראות שלה.
❌צוואה בלתי חוקית
❌פגמים בצוואה, החוק קובע כיצד אמורה להיערך הצוואה, והיה וישנם פגמים מהותיים באופן עריכת הצוואה, בית המשפט רשאי לבטל את הצוואה, ולקבוע חלוקה על פי דין או חלוקה אחרת.
משרדנו מייצג מתנגדים לקיום צוואה הן בעזרת מומחים רפואיים וגרפולוגים והן בליטיגציה מקיפה ואיכותית בכל הערכאות והטריבונלים בישראל, כולל:
עריכת צוואה
חוק הירושה קובע כללים ספציפיים לעריכת צוואה אשר הקפדה עליהם ככתבם וכלשונם היא קריטית בהגשת בקשה לקיום המסמך ומילוי רצון המצווה. בהעדר צוואה או כאשר הצוואה לא נערכת כנדרש, הדבר עלול להצית סכסוכי ירושה. מדובר בסכסוכים בין בני משפחה שנגררים תדיר להוצאות גבוהות, עוגמת נפש ואף משפיעים על דורות רבים קדימה (עד כדי “בכייה לדורות”). במשרד עורכי דין לידן סילקו נסייע לכם בעריכת צוואה חוקית, כשרה ומדויקת. זאת, תוך מתן הסברים מפורטים על ההשלכות השונות הכרוכות במסמך, על כל סעיף וסעיף שבו.
ייצוג בבקשה לקיום צוואה
אנחנו מייצגים נהנים מצוואה בבקשה לקבלת צו קיום צוואה, כולל בהתמודדות במידת הצורך עם התנגדויות שונות בכל הערכאות והטריבונלים בישראל.
סכסוכי יורשים על פי דין
חוק הירושה הישראלי קובע מפתח לחלוקת ירושה בהעדר צוואה כשרה ותקפה. לעתים מתגלעות מחלוקות שונות בין היורשים, ובעיקר בסיטואציות שבהן המנוח הותיר אחריו בן זוג ידוע בציבור אשר יש טענות מצד היורשים האחרים לגבי עצם קיומה של מערכת היחסים שהתבססה על חיי משפחה ומשק בית משותף. מדובר כמובן רק בדוגמה אחת מני רבות לסכסוכים הנובעים מירושה על פי דין. משרדנו מייצג יורשים בסכסוכים מסוג זה הן מחוץ לכותלי בית המשפט והן בכל הערכאות והטריבונלים בישראל.
ניהול עיזבונות
אנו מציעים ניהול עיזבון במקרים המצריכים זאת כגון סכסוכי ירושה, עיזבונות מורכבים ועתירי נכסים, אי כשירות לניהול עיזבון, מורכבויות משפטיות יוצאות דופן ועוד. ניהול העיזבון נעשה תוך סטנדרטים בלתי מתפשרים של אמינות, מקצועיות וכמובן יושרה.
חוק רלוונטי
חוק הירושה, תשכ”ה-1965
התנגדות לצוואה : שאלות לקוחות
הגשתי התנגדות לצוואה והיא נדחתה, מה עליי לעשות?
על החלטת בית המשפט לענייני משפחה בהתנגדות ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי. התייעצו עם עו”ד מנוסה בדיני ירושה.
גיליתי שכבר ניתן צו ירושה, מה עליי לעשות?
יש אפשרות לבטל או לתקן את הצו באמצעות הגשת בקשה לתיקון צו ירושה או בקשה לביטול צו ירושה. התייעצו עם עו”ד מנוסה בדיני ירושה.
סבא שלי לא כשיר, האם אני יכול לבקש ביטול הצוואה?
צוואה היא קשה לביטול וחובת ההוכחה היא על המבקש לבטל את הצוואה.
אם אדם סובל מבעיה נפשית, עוד לא הוכח חד משמעית שבמועד כתיבת הצוואה הוא לא היה כשיר מבחינה רפואית ויהיה לכם קשה לבטל צוואה. התייעצו עם עו”ד מנוסה בדיני ירושה לעוד פרטים.
מה זה תניית סילוקין?
אחד התנאים הנפוצים בצוואות נקרא תניית סילוקין. זו התניה שקובעת שאם אחד מהיורשים מתנגד לצוואה הוא יפסיד את החלק שהוא אמור לרשת לפי הצוואה. זו בעצם התניה שמונעת אפשרות להתנגד לצוואה.
המוריש קובע תנאים בצוואה שלו כך שרק מי שיעמוד בהם יוכל לרשת אותו. התייעצו עם עו”ד מנוסה בדיני ירושה.
מה קורה שיש יותר מצוואה אחת?
הצוואה האחרונה היא התקפה. אבל בית המשפט דן בסוגיה לפי שיטת השכבות. אם התנגדות לצוואה האחרונה נדחית, ניתן צו קיום צוואה, אם ההתנגדות מתקבלת עוברים לדון בצוואה הלפני אחרונה, וכו. התייעצו עם עו”ד מנוסה בדיני ירושה.
האם כדאי להתנגד לתוואה אף כי חולקה שווה בשווה בין היורשים?
אם הצוואה מחולקת מראש באופן שווה בין היורשים/ לא כדאי להתנגד. התייעצו עם עו”ד מנוסה בדיני ירושה.
האם אני יכולה לכתוב צוואה הדדית עם בעלי?
לפי חוק הירושה, צוואות הדדיות 8א. (א) “בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה – צוואות הדדיות).”