לידן סילקו עורך דין - לוגו לבן

info@ls-lawyer.co.il  |  052-843-4317

לידן סילקו משרד עורכי דין

צו קיום צוואה – המדריך השלם

לא די לו לאדם בצוואה כדי לממש את זכותו בירושה. החוק קובע כי אם המצווה השאיר צוואה, היורש צריך לעבור הליך פורמלי על מנת שיוצהר על זכותו במסגרת הצוואה, לפי חוק הירושה, תשכ”ה-1965, צוואה לא תקפה ולא ניתן “לתבוע זכויות על פי צוואה ואין להיזקק לה כצוואה אלא אם ניתן עליה צו קיום”.

במאמר זה, אעסוק בנושא הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה לפי קביעת החוק, מה בין “ירושה על פי דין” ובין “ירושה על פי צוואה”, התהליך, התנאים והמסמכים הנדרשים לצורך צו קיום צוואה.

על המבקשים מתן צו קיום צוואה להיות יורשיהם של הנפטרים, או יורשים של יורשים שנפטרו לאחר המורישים.
כמו כן, “הופקדו צוואה או זכרון דברים על צוואה שבעל פה אצל רשם לענייני ירושה.., ולא הוגשה בקשה לקיום הצוואה תוך שלושה חודשים לאחר מות המצווה או לאחר מסירת הצוואה כאמור, הכל לפי המאוחר יותר, ימסור הרשם לענייני ירושה הודעה על כך לזכאים לפי הצוואה ויודיע על כך ברבים; פרטי ההודעה ברבים ייקבעו בתקנות.”

על מנת להבין את הסוגיה הזו, צריך להבדיל:

מה הם סוגים של צוואות – במאמר נרחב אחר, נימקתי למה אתם בהחלט צריכים צוואה, וכמה סוגי צוואות מוכרים על פי חוק הירושה ובתי המשפט בישראל: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בעל-פה.

אציין מה הם שני סוגים של ירושות “ירושה על פי דין” וירושה על פי צוואה.

סוגי ירושות

ירושה על פי דין

הופכת רלוונטית במקרים בהם אדם לא ערך צוואה. קביעת חלוקת הנכסים והרכוש הן על בסיס הנחיות והוראות משפטיות. במקרה כזה, החוק קובע מי יורש, ואיזה חלק יורש.

במצבים שאין צוואה, החוק קובע שיש להוציא בקשה למתן צו ירושה. בקשה פורמלית זו מוגשת, כאשר המוריש לא הותיר אחריו צוואה. וכדי לממש את עזבונו, לאחר הגשה בקשה זו ובאמצעות צו הירושה שניתן, יוכלו יורשיו של המוריש לממש את עזבונו.

בבקשה זו מפרטים את שמותיהם של היורשים, מצרפים תעודת פטירה ועו”ד מבקש להוציא צו ירושה. צו ירושה קובע את זהות היורשים ומפרט את החלק שכל אחד מהם מקבל. במילים אחרות, החוק הוא שקובע את היורשים החוקיים בחלוקת הירושה.

ירושה על פי צוואה

הופכת רלוונטית כאשר אדם יוצר צוואה במהלך חייו. היא נוגעת לחלוקת הנכסים והרכוש כמפורט בצוואתו של היחיד, המשקפת את רצונו המיועד לחלוקת עזבונו. במקרה כזה, הדרך לחלוקת העיזבון הקבועה בחוק נדחית ועזבונו של המוריש יחולק בדרך הקבועה בצוואה.

כשיש צוואה, עו”ד מגיש: בקשה למתן צו קיום צוואה לפי חוק הירושה, תשכ”ה – “צו ירושה יצהיר על שמות היורשים ועל חלקו היחסי של כל אחד מהם בעזבון. צו קיום יצהיר שהצוואה היא בת-תוקף חוץ מהוראותיה שבית המשפט מצא שהן בטלות.”

בקשה זו מוגשת כאשר המצווה הותיר אחריו צוואה מתוך כוונה לנהל את עיזבונו. באמצעות בקשה זו והוצאת צו קיום צוואה לאחר מכן, יורשי המנוח יכולים לבצע את חלוקת העיזבון בהתאם להוראות הצוואה. על מנת להשלים בקשה זו, עו”ד מצרף את הצוואה המקורית ותעודת הפטירה כתיעוד תומך. מסמכים אלה חיוניים לביסוס תוקפה של הצוואה ולאישור פטירתו של המצווה.

לענין בקשה לצו ירושה או צו קיום – פרטים אלה לפי חוק הירושה, תשכ”ה:
“(א) שמו של המוריש ומספר תעודת זהותו או דרכונו (להלן – פרטי זהות), מקום מושבו במועד פטירתו ותאריך פטירתו;
(ב) פרטי זהות של המבקש, מענו וענינו בבקשה;
(ג) אם ישנו מיופה כוח – שמו ומענו;
(ד) הרשם לעניני ירושה או בית הדין שאליו הוגשה הבקשה; מועד הגשת הבקשה;
(ה) אם הועברה הבקשה לבית המשפט לפי סעיף 67א לחוק – מועד ההעברה ובית המשפט שאליו היא הועברה”

צו קיום צוואה קובע שהצוואה המצורפת לבקשת הצו היא תקפה – דהיינו, הצוואה קובעת מי היורש.

מה קורה כאשר קיימת צוואה: הבנת ההשלכות והתהליכים המשפטיים

• אם האדם לא הותיר אחריו צוואה, העיזבון מתחלק בין היורשים על פי דין לפי חוק הירושה.
• בהיעדר התנגדות לקיום צוואה, בית המשפט יכבד את הצוואה, ויחליט על חלוקת העיזבון בהתאם לפי מה שכתוב בה.
• כל צוואה מוגשת לרשם הירושות. לאחר הגשת בקשה לקיום צוואה, הרשם לענייני צוואה מפרסם הודעה בציבור.
• הוכחה הצוואה ככשירה, בית המשפט יקיים אותה, וידחה כל בקשה לפסול אותה.
• ההתנגדות לצוואה צריכה להיות מוגשת בתוך התקופה שקבע הרשם לענייני ירושה, וכל עוד לא ניתן צו בבקשה שהוגשה.
• אם מוגשת התנגדות לפי סעיף 67 לחוק הירושה, הצוואה מועברת לבית המשפט לבחינת ההתנגדות.
• אם תוכח ההתנגדות לקיום הצוואה, בית המשפט ידחה את הבקשה לקיום צוואה, ולא יהיה לה תוקף.
• אם עברו 14 יום מיום פרסום הצוואה, וכבר ניתן צו לקיום צוואה, לא ניתן להגיש התנגדות לקיום צוואה, אלא אפשר להגיש בקשה לביטול הצוואה.

 

השאירו פרטים, והגיעו לפגישת ייעוץ ללא התחייבות !

 

התנאים והמסמכים הנדרשים

מומלץ מאוד לפנות לייעוץ וליווי של עו”ד מומחה בדיני ירושה.
המשרד שלנו ילווה אתכם לאורך כל התהליך כדי להבטיח ביצוע כשיר של בקשה ערוכה על פי דרישות החוק, כמו כן אם ברצונכם להגיש בקשה למתן צו ירושה על פי חוק נכסים של נספי שואה או צו קיום לצוואה הדדית המשרד שלנו יגיש טופס בקשה כנדרש
• ע”וד שלנו מגיש בקשה לצו ירושה, לפי ייפוי כוח מטעמכם.
• במידה ואחד מהיורשים מוותר על חלקו בעיזבון, ע”וד מאמת ומצרף העתק “תצהיר הסתלקות” חתום על-ידי המסתלקים (המוותרים על חלקם בעיזבון).
• ע”וד יגיש את הבקשה במחוז שבתחום שיפוטו היה מושבו של המוריש.
• לפי ההנחיות המעודכנות כאשר המוריש הוא בעל תעודת זיהוי ישראלית אין צורך לצרף תעודת פטירה.
• אם המוריש נפטר בחו”ל והוא בעל תעודת זהות ישראלית, יש לעדכן את דבר הפטירה במרשם האוכלוסין של מדינת ישראל לפני הגשת הבקשה. ככל שהמוריש אינו בעל ת.ז. ישראלית יש להמציא תעודת פטירה מאומתת כדין.
• אם לא ניתן להמציא תעודת פטירה יש להגיש בקשה להוכחת מוות בדרך אחרת.
• ע”וד שלנו מוציא אישור על משלוח הודעה בדבר הגשת הבקשה בדואר רשום ליורשים או אישור על כך שהמבקש הודיע באופן אישי ליורשים אודות הגשת הבקשה.
• העתק ייפוי הכוח
• אישור על תשלום אגרה ודמי פרסום.
• במידה והלקוח מעוניין שצו קיום הצוואה יועבר לרשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין, לצורך רישום והעברת זכויות בפנקסי המקרקעין, ע”וד שלנו מאמת, חותם ומצרף טופס בקשה לרישום מקרקעין.

הרשם לענייני ירושה

תפקידו להכריז מי הם היורשים בכל עיזבון. לפי חוק הירושה, תשכ”ה- הצהרה על זכויות היורשים:
“(א) הרשם לעניני ירושה רשאי להצהיר על זכויות היורשים: בירושה על פי דין – על ידי צו ירושה; בירושה על פי צוואה – על ידי צו קיום צוואה (להלן – צו קיום).
(ב) ציווה המוריש חלק מנכסיו, יינתן על אותו חלק צו קיום, ועל הנותר – צו ירושה.”
הרשם לענייני ירושה, הוא הגורם הפורמלי באמצעותו מתרכזים כל ההליכים לצורך ההכרזה על יורשיו של נפטר.
לרשם לענייני ירושות מוגשות הבקשות למתן צו ירושה או בקשה למתן צו קיום צוואה.

כאשר גורם הודר מהירושה, עליו להגיש התנגדות למתן צו קיום צוואה. במאמר התנגדות לצוואה נגעתי בנושא בהרחבה. זה המקום להזכיר, כי על מנת להתנגד לצוואה יש להכיר מכלול התנאים לעריכת צוואה כשרה ובכך ידע איש מקצוע מנוסה ( עו”ד מומחה בדיני ירושות) למצוא פגם יסודי בצורתה, דרך עריכתה, הגדרתה ( סתומה / חלקית / לא חוקית ) ולהביא לביטול תוקפה או חלק מהוראותיה. הצלחה בהליך ביטול צוואה (התנגדות לצוואה) מצריכה ניסיון עטור בשנים, ידע מקיף ורחב והכרת מכלול התנאים והוראות דין הירושה על כל סעיפיו וסייגיו בהתייחסות לכשרות צוואה.

בנוסף, לפי חוק הירושה, תשכ”ה- “הוגשה בקשה לצו ירושה או לצו קיום, יודיע על כך הרשם לעניני ירושה ברבים ויקבע זמן מתאים שלא יפחת משבועיים להגשת התנגדויות; כל המעונין בדבר רשאי להגיש התנגדות לרשם לעניני ירושה תוך הזמן שנקבע וכל עוד לא ניתן הצו.”

לאחר מכן, מעביר הרשם לענייני ירושה את הבקשה לבית המשפט. לאחר קיום הליך משפטי, בו נבדקות טענות המתנגד, מחליט בית המשפט אם לתת צו קיום צוואה.

מה קורה מהרגע מגישים בקשה ועד שהצו ניתן

אם אין הליכים יוצאי דופן, מדובר בערך בתקופה של שלושה חודשים, הבקשה התקינה מועברת על-ידי מזכירות הרשם לענייני ירושה לפרסום ברשומות ובעיתון. כאשר המטרה של הפרסום זה לאפשר לאנשים שחושבים שהם נפגעים מבקשת צו קיום הצוואה לפנות ולהתנגד לבקשה.

כמו כן, במקביל להעברת הבקשה לפרסום, מועברת הבקשה לטיפולו של עוזר הרשם או לטיפולו של בא – כוח היועץ המשפטי לממשלה במשרדי האפוטרופוס הכללי, במידת הצורך יידרשו מהמבקש הבהרות ו/או פרטים. במקרים שבהם בין היורשים נמנה קטין או מי שמונה לו אפוטרופוס או מי שהוגשה בקשה למנות לו אפוטרופוס, מועברת הבקשה לתגובת בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה במשרדי האפוטרופוס הכללי.

במידה ומועלית התנגדות למתן צו קיום צוואה, עובר התיק להליך משפטי מקיף בבית המשפט. מרגע מתן הצו, פוחתת הסבירות להתנגדויות. עם זאת, חשוב לציין כי על פי החוק ניתן להגיש בקשה לביטול צו קיום צוואה על ידי מתן נימוקים להתנגדות.

 

השאירו פרטים, והגיעו לפגישת ייעוץ ללא התחייבות !

 

משרדנו מייצג לקוחות רבים בבקשה לקיום צוואה – אנחנו מייצגים נהנים מצוואה בבקשה לקבלת צו קיום צוואה, כולל בהתמודדות במידת הצורך עם התנגדויות שונות בכל הערכאות והטריבונלים בישראל, ייצוג אשר כולל:

עריכת צוואה

עריכת צוואה – חוק הירושה קובע כללים ספציפיים לעריכת צוואה אשר הקפדה עליהם ככתבם וכלשונם היא קריטית בהגשת בקשה לקיום המסמך ומילוי רצון המצווה. בהעדר צוואה או כאשר הצוואה לא נערכת כנדרש, הדבר עלול להצית סכסוכי ירושה. מדובר בסכסוכים בין בני משפחה שנגררים תדיר להוצאות גבוהות, עוגמת נפש ואף משפיעים על דורות רבים קדימה (עד כדי “בכייה לדורות”). במשרד עורכי דין לידן סילקו נסייע לכם בעריכת צוואה חוקית, כשרה ומדויקת. זאת, תוך מתן הסברים מפורטים על ההשלכות השונות הכרוכות במסמך, על כל סעיף וסעיף שבו.

סכסוכי יורשים על פי דין

סכסוכי יורשים בירושה על פי דין – חוק הירושה הישראלי קובע מפתח לחלוקת ירושה בהעדר צוואה כשרה ותקפה. לעתים מתגלעות מחלוקות שונות בין היורשים, ובעיקר בסיטואציות שבהן המנוח הותיר אחריו בן זוג ידוע בציבור אשר יש טענות מצד היורשים האחרים לגבי עצם קיומה של מערכת היחסים שהתבססה על חיי משפחה ומשק בית משותף. מדובר כמובן רק בדוגמה אחת מני רבות לסכסוכים הנובעים מירושה על פי דין. משרדנו מייצג יורשים בסכסוכים מסוג זה הן מחוץ לכותלי בית המשפט והן בכל הערכאות והטריבונלים בישראל.

ניהול עיזבונות

ניהול עיזבונות – אנו מציעים ניהול עיזבון במקרים המצריכים זאת כגון סכסוכי ירושה, עיזבונות מורכבים ועתירי נכסים, אי כשירות לניהול עיזבון, מורכבויות משפטיות יוצאות דופן ועוד. ניהול העיזבון נעשה תוך סטנדרטים בלתי מתפשרים של אמינות, מקצועיות וכמובן יושרה.

הוראות החוק הרלוונטיות

חוק הירושה, התשכ”ה – 1965

תקנות הירושה, התשנ”ח – 1998

שאלות של לקוחות

• לאחר השלמת הטיפול בבקשה על ידי עוזר הרשם או בא-כוח היועץ המשפטי לממשלה, ניתן צו ירושה. אם הרשם לענייני ירושה אינו מוסמך לתת צו ירושה, מן הטעמים האמורים בסעיף 67א לחוק הירושה, התשכ”ה-1965, מועברת הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה.
• הצו המתקבל הוא צו דיגיטלי הנשלח לדואר האלקטרוני של מגיש הבקשה או מייצגו. במקביל מועבר הצו בממשקים גם למשרדי ממשלה, לבנקים ולחברות ביטוח ובכך לא יהיה עוד צורך להציג את הצו בעת קבלת שירות מגופים אלה.
• רשימת הגופים ומשרדי הממשלה העובדים בשיתוף עם רשם הירושה: האגף לרישום והסדר מקרקעין (טאבו), רשות מקרקעי ישראל, משרד התחבורה, משרד החוץ, רשות המיסים, רשות התאגידים, בנקים וחברות ביטוח.
• עם קבלת הצו הדיגיטלי מומלץ לשומרו במחשב שלכם כקובץ לשימוש עתידי וכך תוכלו להעבירו בכל עת לכל גורם שיבקש.
• צו ירושה יינתן בתוך 40 ימים מיום הגשת הבקשה לצו (כולל את תקופת הפרסום בעיתון).

כמו כן, אם נדרשה השלמת מסמכים יש להשלים את המסמכים.

על פי חוק הירושה, לעורכי צוואות יש אפשרות להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. פיקדון זה משמש כאמצעי עבור המצווה להבטיח כי צוואתו המיועדת היא זו שתבוצע, תוך הגנה מפני מניפולציות אפשריות מכל צד שהוא.
תהליך הפקדת הצוואה בפועל חייב להתבצע באופן אישי על ידי מנהל הצוואה.

אם הצוואה נוגעת רק לחלק מנכסי המצווה, צו קיום הצוואה יחול אך ורק על הנכסים המפורטים בצוואה. שאר נכסי העיזבון יחולקו בהתאם לחוק, באמצעות צו ירושה.

צו קיום צוואה אינו מתיישן והוא שומר על תוקפו המשפטי כמו כל פסק דין אחר.

לפי חוק הירושה, תשכ”ה-1965 :
“(א) התקיימו מרכיבי היסוד בצוואה, ולא היה לבית המשפט ספק כי היא משקפת את רצונו החופשי והאמיתי של המצווה, רשאי הוא, בהחלטה מנומקת, לקיימה אם אף נפל פגם בפרט מן הפרטים או בהליך מן ההליכים המפורטים בסעיפים 19, 20, 22 או 23 או בכשרות העדים, או בהעדר פרט מן הפרטים או הליך מן ההליכים כאמור.
(ב) בסעיף זה “מרכיבי היסוד בצוואה” הם:
(1) בצוואה בכתב יד כאמור בסעיף 19 הצוואה כולה כתובה בכתב ידו של המצווה;
(2) בצוואה בעדים כאמור בסעיף 20 – הצוואה בכתב והמצווה הביאה בפני שני עדים;
(3) בצוואה בפני רשות כאמור בסעיף 22 – הצוואה נאמרה בפני רשות או הוגשה לרשות, על ידי המצווה עצמו;
(4) בצוואה בעל פה כאמור בסעיף 23 – הצוואה נאמרה על ידי המצווה עצמו בפני שני עדים השומעים את לשונו בעת שהיה שכיב מרע או בעת שראה את עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות.”

 

לפי חוק הירושה, תשכ”ה-1965 :
“(א) נתן רשם לעניני ירושה או בית משפט צו ירושה או צו קיום, רשאי כל אחד מהם, לגבי צווים שנתן, לפי בקשת מעוניין בדבר, לתקנם או לבטלם על סמך עובדות או טענות שלא היו בפניו בזמן מתן הצו; ואולם ראה רשם לעניני ירושה שלא להיזקק לעובדה או לטענה שהמבקש יכול היה להביאה לפני מתן הצו, או שיכול היה להביאה לאחר מכן ולא עשה כן בהזדמנות הסבירה הראשונה, יעביר את הבקשה לבית המשפט.
(ב) תוקן או בוטל צו ירושה או צו קיום לפי הוראות סעיף קטן (א), יודיע על כך הרשם לעניני ירושה ברבים וליורשים על פי דין או לנהנים על פי הצוואה.”

כדי לקבל צו קיום צוואה לנפטר שלא היה תושב ישראל, יש לצרף לבקשה את המסמכים הבאים:
מסמך רישום מקרקעין או אישור על חשבון המוחזק על שם הנפטר בבנק, או תיעוד המעיד על בעלות על כל נכס אחר על ידי המוריש.
תרגום לעברית, מאושר על ידי נוטריון לעברית של כל מסמך הכתוב בשפה זרה (לא חל על אנגלית וערבית).
את הבקשה יש להעביר למשרד הרשם לענייני ירושה, המחזיק בסמכות השיפוט על מיקום נכסי המנוח.
פסיקה תקדימית,פסיקתא – מסמך צוואה המחייב חתימת שופט.
כל מסמך זר חייב להיות חתום על ידי קונסול ישראל במדינת ההנפקה או להיות מאומת בתעודת אפוסטיל.

המקרה של צוואות הדדיות, כאשר בן הזוג הראשון נפטר, כרוך בהליכים הבאים:
נוקטים ראשית בצעדים הדרושים לקיום צוואת בן הזוג שנפטר.
אם יש רק עותק של הצוואה ואין מקור, יש להגיש בקשה ידנית לקיום צוואה ובקשה להוכחת צוואה לא מקורית. יש לשלם אגרות עבור שתי הבקשות, כולל אגרת “כל בקשה אחרת” עבור הבקשה להוכחת צוואה.
אם כבר הוצא צו קיום צוואה לאחד מבני הזוג וכעת מתבקשת צוואתו של בן הזוג השני:
אם קיימת צוואה הדדית מקורית אך היא לא הופקדה אצל רשם הירושות, יש להגיש בקשה מקוונת לצו קיום צוואה לבן הזוג השני שנפטר, תוך ציון כי הצוואה המקורית נמצאת בתיק של בן הזוג הראשון שנפטר.
אם יש רק עותק של הצוואה ואין מקור, הגישו בקשה ידנית לצו קיום צוואה ובקשה להוכחת צוואה שאינה מקורית. יש לשלם אגרות עבור שתי הבקשות, כולל אגרת “כל בקשה אחרת” עבור הבקשה להוכחת צוואה.
בין אם כבר הוצא צו קיום צוואה לאחד מבני הזוג, יש להגיש בקשה להוכחת צוואה עבור בן הזוג השני.

*השימוש במידע במאמר על בסיס תכנים אלו, הוא על אחריותכם המלאה והבלעדית, אתם נושאים באחריות לפעולותיכם ותוצאותיהן.
התוכן במאמר, אינו מהווה חוות דעת מקצועית או עצה, המידע אינו תחליף להיוועצות עם עו”ד. העושה שימוש במאמר, נותן הסכמתו כי לא תהיה לו כל תביעה, דרישה או טענה, מכל סוג שהוא כלפי האתר ו/או בעליו ו/או מפעיל האתר ו/או כלפי צוות האתר, לרבות כותבים, עורכים ויועצים המשתתפים בהפעלתו.
המידע המופיע במאמר, אינו מהווה המלצה לביצוע, או אי ביצוע מהלך כלשהו, מחובתכם להתייעץ עם עו”ד לפני כל פעולה.

נושאים קשורים:
למעבר לווטצאפ אנא הזן מספר טלפון